…objavljeni delovi : IIIIII

Jedno kišovito jutro u maju. Ne baš naročito, moglo bi se reći sasvim obično. Ali narogušilo se nešto nebo, još gore od mojih obrva i izgledalo je da su se oblaci jako naljutili na ovaj svet, kad su tišinu prekinuli gromkim dubokim glasom. Ta tmurnost podudarala se mojim mislima u glavi, dok sam prelazio raskršće sa ulicom Nikole Tesle. Neugodan miris asfalta i vlage u zraku naterao me da pomislim u sebi: “padalo ili ne, meni je uvek isti bedak”, onaj stari koji me prati odavnina i ta prokleta reč sa njim: ”predugo”.

Jači odjek kiše naveo me da potrčim još brže prema haustoru šoping centra. Dok su se teške kapi salivale po meni, korak se odužio zbog jednog trena kad sam te ugledao. Nailazila si u suprotnom pravcu, ošvrknula me na tren i onda podigla glavu još jednom shvativši koga vidiš. Taj pogled ozaren mladošću toliko jasan, videh svoj odraz u njima. Zurila si pomalo mrko, poput Šantićeve Emine. Hipnotisan posrnuo sam, ali nisam crko. Nadam se. Stalo je vreme, stao je dah, samo kapi su nastavile curiti niz lice i vrat i u tišini oduženosti počeo sam gubiti to malo razuma što još nosim u sebi. Još jedna stvar kojoj se samo nadam, da još postoji u meni. Otkinuo sam neki osmeh poput balavca i onako nakrivljenih usta utrčao kroz vrata. Mokar i pokisao do predela koji mi se ne spominju u ovom trenutku, nastavio sam da se smeškam kao bludnik sa blistavom pobedničkom lentom.

“Šta se ustvari desilo?”

Priznajem. Ja sam mangup. Obični. Ponekad se ponašam tako, mislim, razdragano i vedro. Naročito glasno dete sam oduvek bio ali ovakav čin, čoveka pravi stvarno bezobraznim mangupom. Najobičnijim. Stvarno. Bez opravdanja. Đubre jedno.

“Šta znači reč ošvrknula? …pa to su te moje sastavljene reči različitih jezika iz šire oblasti i moj “profesor” je objasnio ovako: “Da nije ni pogledala, mada onako brzo, kao da ne bude primećeno, a ipak da bude primećeno, a pri tom bezobrazno i izazovno.”

Luda noć,
ja sam momak na lošem glasu
u ovom gradu, a ko sam ti?
A ona kaže, luda noć, 
ja sam bila mamina princeza
sve do sad i šta mi bi.

Tebe traže, ponoć je već
tebe traže, šta će tata reć? 
Ne ne ne, bitanga i princeza – par
O o o, ne ide to…